ESKİ Türk adetlerinde, ölen insanların ruhunu yargıç konunundaki bir Kam öbür dünya’ya yolcu ederdi. T şeklindeki taşın üzerindeki rölyefler de ruhu öbür dünya’ya yolcu etme görevini Akbalar üstlenmiş görünüyor.
ÖLEN kişi bu dünya’da yaşarken iyi işler yapmışsa, iyi niyetli biriyse, yargıç onun ruhunu gökte olduğu düşünülen Kayra Han’ın yanına uçmağa vardırır, yolcu ederdi. Kayra Han’ın yanına gitmesi için yolcu edilen ruh, yuvarlak cisim göğe doğru kaldırılmışsa, ölen kişinin ruhu gökyüzüne yükselmesi için cisim, ölen yani ölen kişinin kafası semaya doğru kaldırırdı.
ÖLEN kişi bu dünya’da kötü işler yapmışsa ve suçlu biriyse, yargıç onu yeraltı Tanrısı Erlik Han’ın yanına yolcu ederdi. Yargıc’ın elinde tuttuğu cisim aşağı doğru dönükse, yargıç onun ruhunu yeraltı Tanrısı Erlik Han’ın yanına, yeraltı dünyasına gönderirdi.
DÜNYA’NIN her yerinde bulunan kesik-başlı + insan gövdesi ve akbaba çizimleri, Türklerin binlerce yıllık geleneklerini temsil etmektedir.
DÜNYA’NIN her bölgesinde aynı eserlere rastlanılması, bu toplumların hepsinin aynı soydan geldiğini göstermektedir.
GOBEKLİTEPE’DE bulunan elbise üzerindeki ‘Erlik Kemeri’nde, ‘Türk Tamgaları’ vardır. ‘Erlik Kemeri’ni yalnızca Türkler kullanmıştır.
BİR çok eski Türk Uygarlıkları’ın tarihi eserlerinde ve dikili heykellerinde (BALBALLAR) aynı sembollerle ve desenlerle işlenmiş ‘Erlik Kemeri’ vardır. Bu Tamgaları ve Sembolleri kullanan uygarlıkların hepsi Türk uygarlıklarıdır.
12 BİN yıllık Göbeklitepe’de ve Karahantepe’de, Türklerin binlerce yıllık muhteşem tarihi eserleri bulunmuştur. (MÖ. 13. binyıll)
Sevda Amanova.
Bizi Seçdiyiniz üçün təşəkkür edirik